Wat is raku?
Raku is een eeuwenoude, van oorsprong Japanse stooktechniek. Biscuit gebakken stukken worden geheel of gedeeltelijk geglazuurd. Daarna worden ze in de raku oven geplaatst.
Het bijzondere van rakustoken is, dat de keramiek gloeiend heet (+/- 1000°C) met tangen uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Het zaagsel gaat branden door de hitte van het werk. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek.
Fijne, spannende techniek, met vuur, met plezier, met spanning en verrassend effect! Een ervaring die je zeker eens moet meemaken.
Belangrijk om te weten:
- Alles gebeurt buiten. Bij regen wordt de workshop verzet naar een latere datum.
- Breng drie biscuit gebakken stukken mee, max. afmetingen lxbxh 20x20x20 cm.Witbakkende steengoedklei, met chamotte heeft de voorkeur.
Programma
- We starten met een woordje uitleg over de verschillende mogelijkheden. We beperken ons niet tot de klassieke raku, maar gaan experimenteren met paardenhaar, oxides en aluminiumfolie wrapping.
- Iedereen bewerkt zijn eigen stukken.
- De werkstukken worden gestookt.
- Resultaat afwassen en bewonderen.
- De werken kunnen onmiddellijk mee naar huis.
Wanneer
Klik op de knop 'data' om de datums te bekijken.
Prijs
75 euro per persoon
Inbegrepen: glazuren en oxides, bakken in de raku oven, onbeperkt koffie, thee en water
Minimum leeftijd 18 jaar.
Maximum 8 deelnemers.
Draag liefst geen synthetische kleding.
Raku is onvoorspelbaar, dus stukken kunnen breken.